ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα που με το νησάκι της , στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα.

H ζωή της ίδιας της πόλης περιστρέφεται γύρω της. Περίπατος, ψάρεμα, βόλτα με το καραβάκι, κωπηλασία, ιππασία, καφές ή φαγητό πλάι στο νερό.

Η λίμνη Παμβώτιδα, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, πιθανολογείται ότι έχει ηλικία 20.000 με 26.000 ετών.

Επισκεφθείτε το ιστορικό Κάστρο των Ιωαννίνων, το Μουσείο του Βρέλλη, τα πολύφημα Ζαγοροχώρια, το μαγευτικό Μέτσοβο, το σπήλαιο Περάματος και πολλά ακόμη αξιοθέατα τα οποία θα γεμίσουν την ημέρα σας με αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Λίμνη Παμβώτιδα

Η φημισμένη Λίμνη Παμβώτιδα γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, χρονολογείται από το 10.000 π.Χ και σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Στο μέσο περίπου της Λίμνης βρίσκεται το νησάκι, στο οποίο είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός. Στο νησάκι υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς.

Κάστρο Ιωαννίνων

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της ομώνυμης πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξανάχτισε το κάστρο το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων.

Η πρόσβαση στο κάστρο μέχρι και το 1913, ήταν δυνατή μόνο αν από το εσωτερικό κατέβασαν τη σκάλα σύνδεσης, που ένωνε τον εξωτερικό κόσμο με το κάστρο και αυτό γιατί η λίμνη και η υδάτινη τάφρος ακουμπούσαν τα τείχη. Από την κεντρική πύλη, στην οποία οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων, μπαίνουμε στο χώρο του κάστρου.

Σπήλαιο Περάματος

Εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός στο εσωτερικό του λόφου Γορίτσα στο κέντρο του οικισμού Περάματος.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα οριζόντια σπήλαια στα Βαλκάνια, με πλούσιο σταλαγμιτικό υλικό, πολλές αίθουσες και διαδρόμους και περίτεχνους σχηματισμούς που συνθέτουν έναν κόσμο ονειρικό. Η αξιοποιημένη διαδρομή για το κοινό είναι περίπου 1500μ. και διαρκεί 45′ λεπτά.
Πέραμα Τηλ.: 26510.81.521

Μέτσοβο

Κοντά στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, στην Οροσειρά της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκεται το φημισμένο Μέτσοβο. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου ανάμεσα σε οξιές και έλατα.

Διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την έντονη παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρεί ζωντανή σε ένα άγριο τοπίο με άπειρες φυσικές ομορφιές και σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Δάση, ποτάμια και η τεχνητή λίμνη του Αωού, συμπληρώνουν την εικόνα ενός πραγματικά μοναδικού τοπίου.

Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ότι ζητάει. Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος. Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.

Στα Ζαγοροχώρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι επί της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών σε ένα κτίριο κτισμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Τα εκθέματά του, φτιαγμένα σε φυσικό μέγεθος, εντυπωσιάζουν με την πλαστικότητα και την εκφραστικότητά τους.

Τα θέματά του αντλούνται από την νεοελληνική ιστορία, με έμφαση στην προεπαναστατική περίοδο, αλλά και το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
13ο χλμ. Ιωαννίνων – Αθηνών, Μπιζάνι
Τηλ.: 26510.92.128

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια στο κέντρο της πόλης.
Περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων από τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο.
25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510.33.357, 26510.25.490, 26510.31.908, 26510.35.498

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Βρίσκεται στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου της πόλης (Ιτς Καλέ), εκεί που βρίσκονταν τα σεράγια του Αλή Πασά.

Περιλαμβάνει συλλογές παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών, κεραμικών, βιβλίων και μεταβυζαντινών εικόνων, καθώς και μια αξιόλογη συλλογή αργυροχοΐας που στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αιώνα , το λεγόμενο «Θησαυροφυλάκιο» Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλ.: 26510.25.989, 26510.39.580

Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων

Βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια στο κέντρο της πόλης.
Περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων από τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο.
25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510.33.357, 26510.25.490, 26510.31.908, 26510.35.498

Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδα του προμαχώνα καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν.

Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και η διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό. Επίσης, η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε.
Τηλ: 26510 64065 Fax: 26510 32012

Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο και περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες, κεραμικά έργα παραδοσιακής τέχνης κ.ά.
Μιχ. Αγγέλου 42, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510.20.515

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Αθ. Βρέλλη

Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Κάστρου και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία.
Καραμανλή 15, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510.22.414

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Στεγάζεται στο αρχοντικό Πυραντέλλα και φιλοξενεί έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων.
Κοραή 1, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510.75.131

Εκθεσιακό Κέντρο Εταιρείας Ηπ. Μελετών

Περιλαμβάνει συλλογές από γκραβούρες και βυζαντινές εικόνες.
Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510.25.233

Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου

Βρίσκεται στο νησί των Ιωαννίνων και στεγάζεται σε ένα κελί της Μονής Παντελεήμονα, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς.

Στη συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά. Σε άλλο κελί της μονής στεγάζονται τα αρχεία των μοναστηριών του νησιού.
Νήσος Ιωαννίνων
Τηλ.: 26510.91.791

Μουσείο Αλή Πασά

Στη Νήσο Ιωαννίνων, στο φιλόξενο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Πρωεπαναστατικής Περιόδου χάρη στην πρωτοβουλία φωτισμένων Γιαννιωτών. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται απο τομ Μάιο του 2012 το Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που περιλαμβάνει τη σπουδαία συλλογή του Φώτη Ραπακούση.

Στο κυρίως κτίριο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση η έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά κατα την περίοδο δράσης του (1788-1822) και στο δεύτερο κτίριο κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού (19ος αιώνας)

Μονή Φιλανθρωπήνων

Βρίσκεται στο νησί των Ιωαννίνων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της χώρας.

Το καθολικό κτισμένο το 1292, εντυπωσιάζει με τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες του, που φιλοτεχνήθηκαν από εκπροσώπους της λεγόμενης «Ηπειρώτικης σχολής» του 16ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση των αρχαίων φιλοσόφων.
Νήσος Ιωαννίνων
Τηλ.: 26510.25.989

Μονή Παντελεήμονος

Η Μονή ιδρύθηκε το 15ο αι. Το καθολικό ανακαινίστηκε το 19ο αι.
Ακόμη μπορείτε να επισκεφθείτε και τα μοναστήρια: Μονή Στρατηγοπούλου, Μονή Ελεούσας, Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Δωδώνη

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, στη Δωδωναία κοιλάδα, βρίσκεται το ιερό της Δωδώνης, αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας φήμης. Η περιοχή θεωρείται κοιτίδα των ελληνόφωνων φυλών, όπως προκύπτει τόσο από ιστορικές πηγές, όσο και από ευρήματα που ανάγονται στην τελευταία εποχή του χαλκού.

Το ιερό ήταν αφιερωμένο στο Ναό Δία και στους χώρους του περιελάμβανε μαντείο (γύρω από την ιερή βαλανιδιά που ονομαζόταν Φηγός), θέατρο, Πρυτανείο και Βουλευτήριο. Τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού κτίστηκαν την εποχή του βασιλιά των Μολοσσών Πύρρου, οπότε το ιερό γνώρισε μεγάλη ακμή. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και την ιερή κατοικία του μαντείου.
Δωδώνη (21 χλμ. από τα Ιωάννινα)
Τηλ.: 26510.82.287

Έκθεση Χαλιών & Χειροποίητων Ειδών Άνω Πεδινών

Στους χώρους του εκθέτονται χαλιά και χειροποίητα υφαντά από την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.
Άνω Πεδινά Ζαγορίου (Δήμος κεντρικού Ζαγορίου)
Τηλ.: 26530.22.536

Εκθεσιακό Κέντρο Υφαντών Μονοδενδρίου

Στους χώρους του εκθέτονται χειροποίητα υφαντά, κεντήματα, διακοσμητικά, κλπ.
Μονοδέντρι
Τηλ.: 26530.71.382

Σαρακατσάνικη Στάνη

Υπαίθριο μουσείο με εκθέματα από την ζωή των Σαρακατσάνων, που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες στη θέση Γυφτόκαμπος Σκαμνελίου σε παραδοσιακές αχυρένιες καλύβες.
Γυφτόκαμπος Ζαγορίου (Δήμος Τύμφης)
Τηλ.: 26530.81.203

Μουσείο Πολέμου

Βρίσκεται στο Καλπάκι επί της οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας και περιλαμβάνει αναπαραστάσεις και αντικείμενα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Τηλ.: 26530.41.862 Πηγή: Νομαρχία Ιωαννίνων

Ίδρυμα Τοσίτσα

Πρόκειται για έναν αξιόλογο χώρο λαογραφικής τέχνης της Ηπείρου, με αναπαραστάσεις τοπικών παραδοσιακών σπιτιών και συλλογές ειδών τέχνης και νομισμάτων.
Μέτσοβο
26560.41.084